Iso ja haiseva Red Herring USA:ssa

Obaman hallinto julkaisi muutamia päiviä sitten Bushin hallinnon aikaisia   salaisia muistioita.  Niissä oikeusministeriön juristit taitavalla juristerialla osoittavat,  että CIA:n  terroristiep’äiltyjen kuulustelumenetelmät *eivät ole kidutusta* Geneven sopimuksen tai USA:n omien lakien mukaan.

Valkoinen Talo tuotti ilmeisesti nämä muistiot tilanteessa, jossa CIA:ta  painostettiin tuottamaan todistusaineistoa Al Qaidan yhteyksistä Saddam Husseinin kanssa.  CIA:n vastattua, ettei sellaisia todisteita löydy,  Rumsfeld oli vastannut, että ette painosta niitä tarpeeksi. CIA:n vastaus oli: jos haluatte meidän kiduttavan niitä, niin tehkää homma ensin lailliseksi.

Ja niin tehtiin em. salaisilla muistioilla. Paitsi, että lainsäädäntö ei toimi näin.

Irakiin tehdylle hyökkäykselle piti etsiä uusi ”syy”, kun sieltä ei löytynytkään mitään joukkotuhoaseita.

Ja ”isänmaallisempaa” syytä kuin 9/11-hyökkäyksen kosto ei voitu kuvitellakaan.

USA:n kahtia jakautuneessa mielipide-ilmastossa republikaanit ovat yhte-nä miehenä  Bushin hallinnon takana ja ovat leimanneet tulossa olevat syytteet ”politiikan kriminalisoimiseksi”!

Alkaa olla jo samaa retoriikkaa  kuin Nixonilla Watergate-skandaalin aikaan v. 1974.

Tuo ”politiikan kriminalisointi” on se tarkoittamani Red Herring:  jos poliitikkojen tekemät rikokset tutkitaan ja niistä tuomitaan lain mukaan,  ei ole kyse politiikan kriminalisoinnista, vaan rule by law -periaatteen soveltamisesta. Tähän Obamaa velvoittaa jo hänen vannomansa virkavala. Hänellä ei ole valinnan varaa.

0 Kommentit to “Iso ja haiseva Red Herring USA:ssa”



  1. Jätä kommentti

Jätä kommentti