Elefantti, jota kukaan ei ole halunnut nähdä

Suomessa on yllättävän vähän analysoitu viime kevään vaalitulosta, sitä isoa Jytkyä. Kun päähallituspuolue menettää 16 edustajaa ja on nyt pienin oppositiopuolue, on muutos paljon suurempi kuin kukaan olisi uskonut. Mutta miksi näin pääsi käymään?

Mielestäni muutoksen takana on paljon laajempi ilmiö kuin pelkät mamu- ja EU:n talousongelmat, joilla Soini ratsasti voittoon vaalitaistelussa. Meillä on koko poliittinen prosessi,  niin lainsäädäntö kuin sen valmistelukin, valjastettu palvelemaan ”yrittäjyyttä”, joka on johtanut siihen, että suuri osa kuntien aiemmin tuotattamista  sosiaali- ja terveyspalveluista on ulkoistettu yksityisille palveluntuottajille, joiden omistus on hyvää vauhtia  keskittymässä ulkomaalaisille pörssiyhtioille.

Näin on vaan tapahtunut ilman, että asiasta olisi tehty eduskunnassa tai kuntatasollakaan mitään varsinaisia päätöksiä. Kaikki on ollut seurausta julkisen talouden väitetystä ”säästötarpeesta”. Kansalaiset ovat saaneet sivusta seurata hyvinvointipalvelujensa rapautumista sekä maksaa entistäkin enemmän yhä huonommista  palveluistaan.

Sellainen mielikuva on viimeisten 10:n vuoden aikana syntynyt ja vahvistunut, ettei tämä muutos ole poliittisten puolueiden hallinnassa, tuskin niitä edes kiinnostaa. Politiikka ja hallinnointi ovat olleet yksi ja sama asia.  Nyt politiikka on viestinnyt  kansalle hallinnon vaatimukset, kun sen pitäisi viestiä kansan vaatimukset hallinnolle.

Tässä tilanteessa ei ole ihme, että kansan kiinnostus politiikkaan äänestys-%:lla mitattuna on koko ajan laskenut. Yleinen kokemus on ollut, että äänestäminen ei vaikuta mitään, koska mikään ei kuitenkaan muutu, puolueet ovat aivan samanlaisia.

Kun tähän asetelmaan tulee ikäänkuin ulkopuolisena Soini, jonka pelkkä kapulakielestä puhdistettu retoriikkakin erottaa jo muista puolueista, on tässä se oljenkorsi epätoivoiselle äänestäjälle johon mieluusti tartuttiin.

Iso Jytky ei ollut siis seurausta siitä, mitä politiikkaa Soini ilmoitti haluavansa ajaa, vaan siitä. mitä politiikkaa ns. vanhojen puolueiden epäiltiin kuitenkin ajavan vaalilupauksista huolimatta. Tätä väitettäni tukee Soinin presidentti-gallupissa saama 11%:n kannatus, mikä nähdäkseni on PS:n ”luonnollinen” kannatus tällä hetkellä.

Mainokset

0 Responses to “Elefantti, jota kukaan ei ole halunnut nähdä”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: