Perustelltu ehdokasvalinta

Eilen meille tuli postissa ilmoitukset äänioikeudesta eduskuntavaaleissa. Samalla tuli aika pohtia, sitä ketä äänestetään.  Kun meillä on tapana keskustella kaikista asioista avoimesti – siis aikuisten oikeesti eikä Minkki -Marin tapaan – niin mentiin suoraan ehdokkaiden nimiin. [Täällä blogissa en vaalisalaisuuteen vedoten mainitse nimiä]

Ilmeni semmoinen ylläri, että meitsin ja Teh Vaimon ehdokkaat ovat saman (suku)nimiset, mutta eri puolueista. Koska tunnen oman ehdokkaani isän ja Teh Vaimon ehdokkaan aviopuolison,  pystyin heti sanomaan, että ehdokkaat eivät ole sukulaisia: toinen käyttää tyttönimeään (eli isänsä sukunimeä), toinen puolisonsa sukunimeä.

Tästä Teh Vaimo sai aiheen viedä keskustelun  harhapolulle: ”On se niin väärin, että tässä patriarkaatissa naisella ei edes voi olla omaa sukunimeä!”  Vaiensin hänet hakemalla kirjahyllystä Engels:in teoksen ”Avioliiton, perheen ja yksityisomaisuuden  syntyhistoria” ja sanoin hänen pitäneen  lukea se pyynnöstäni, kun tämä asia ensimmäistä kertaa tuli esiin ennen häitämme .  Hän oli silloin sanonut haluavansa säilyttää ”oman” sukunimensä.  Sitten tunnustimme molemmat – edelleen  avoimesti –  jättäneemme kirjan lukematta ja palasimme alkuperäiseen asiaan.

Omat perusteluni ehdokasvalinnalleni ovat selkeät: ehdokkaan isä on vanha työkaverini jo 1970-luvun KTL:sta, jossa aloitin tieteen sekätyöläisurani tutkimusapulaisena surullisen kuuluisassa opettajarekisterin kehittämisprojektissa (OKP) koodaamalla raakadataa reikäkorteille lävistämistä varten. Ehdokkaan isä oli jo silloin väitellyt tohtoriksi alle 3-kymppisenä (meitsi oli tuolloi n pelkkä yht.yo)  ja toimi erään toisen projektin päälikkönä. Erittäin fiksu ja erittäin mukava mies niin työkaverina kuin siviiilissäkin.

Viime kunnallisvaaleissa ehdokkaani nousi uutena nimenä ylläri-ääniharavaksi ja meni valtuustoon. Ylläri tosin vain vanhan Jyväskylän näkökulmasta, sillä hän oli ollut jo entisen mlk:n valtuustossa. Kuntaliitoksen jälkeiseen uuden Jyväskylän valtuustoon hän sitten  tuli valituksi  26-vuotiaana konkarina entisen mlk:n puolelta.

Ehdokkaani hän on juuri siksi, että pelkkä kohtuullinen äänisaalis ensikertalaisena kansanedustajaisehdokkaana lisää hänen poliittista painoarvoaan omassa valtuustoryhmässä ja yleensäkin  kunnallispolitiikassa. Naisilla on juuri nyt nostetta Jyväskylänkin kunnallispolitiikassa, ja nuorelle osaavalle naiselle on  vuonna 2013 tarjolla paikka kaupunginhallituksessa, jossa tapahtuu kauan kaivattu sukupolvenvaihdos ensi vuoden kunnallisvaaleissa.

Mainokset

0 Responses to “Perustelltu ehdokasvalinta”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: