”Verotusta on tarkasteltava kokonaisuutena”

Näin meille saarnaavat Käteis-Jykä ja  hänen asettamansa verotyöryhmä, jotka kumpikaan EIVÄT tarkastele verotusta kokonaisuutena! Kun kumpikin toteavat  ehdotuksen olevan fiskaalisesti neutraalin, eli pitävän valtion verotulot ennallaan, he ovat oikeassa. Mutta tässä verotusta ei tarkastella kokonaisuutena kuin pelkästään veronsaajan kannalta, jonka verotulojen potti säilyy ennallaan.

Kun katsotaan veroesitystä veronmaksajain näkökulmasta, nähdään aivan toisenlainen näköala. Valtion keräämän verotulojen potin maksurasitus siirtyy jo perinteisen Käteis-laskentatavan mukaan entistä kauemmas hyvätuloisten kukkaroista.

Esitetyt kulutusverojen korotukset (ALV  ja erilaiset valmisteverot sekä energiavero)  pitäisi kompensoida ansiotuloverojen alennuksin. Ne suuntautuvat tulonsaajiin kuitenkin niin, että jokaisen alle 23 000 e /vuosi ansaitsevan vero-% nousee.

Näin tapahtuu siksi, että pienituloisilla kulutusmenot ovat  käytännössä 100 % tuloista. Kun yleinen ALV-% nostetaan 25:een,  seuraa pienituloiselle  tästä rakennelmasta  kulutusveroina + tuloverona  tuloistaan veroina maksamansa euromäärän kasvu,  koska tulovero-% alle 23 000 e:n tuloista on pienempi kuin ALV-% . Eli pienituloisen kokonaisvero-%  nousee suuremmaksi esitetyn ”uudistuksen” myötä,  keski-ja suurituloisilla ei tapahdu muutoksia.. On taas  tehty arvovalinta!

Edellä käsiteltyihin veronsaajan ja veronmaksajan näkökulmiin tulee vielä lisätä SVA (Sosiaalisten vaikutusten arviointi) :n näkökulma, jotta verotusta aidosti tarkasteltaisiin kokonaisuuten.  SVA:ssa  tärkein osatekijä on esityksen tulonjakovaikutukset: lisääntyvätkö vai vähenevätkö kansalaisten tuloerot esitetyn verouudistuksen takia ja mikä merkitys sillä on?

Esitetty uudistus lisää (muiden seikkojen pysyessä vakioina) tuloeroja, lisää sosiaalisen epäoikeudenmukaisuuden ja turvattomuuden kokemuksia kansalaisten keskuudessa ja tällöin vähentää yhteiskunnan sosiaalista koheesiota ja kestävän kehityksen mahdollisuuksia.

Tällaisena kokonaisuutena porvarihallituksen verolinjaukset meitsille näyttäytyvät. Verotus on euro-talouden Suomessa kaikkein tärkein kansantalouden ohjausväline, Siksi sitä olisi käytettävä  erittäin harkitusti. Verotyöryhmän harkinta pettää jo alkuasetelmassa: tavoitteena oli fiskaalisesti neutraali verouudistus.

Mutta verotuksen tarkoitus hyvinvointiyhteidskunnan rahoituslähteenä sivuutettiin. Kun porvarihallituskin on ilmaissut halunsa ”pelastaa”  pohjoismainen hyvinvointiyhteiskuntamme,  sen tulisi ymmärtää, että se ei ole mahdollista nykyisellä veroasteellamme, joka on n. 4 %-yksikköä alhaisempi kuin muissa pohjoismaissa.

Kaikesta huolimatta:  Onnekasta  Uutta Vuotta!

0 Responses to “”Verotusta on tarkasteltava kokonaisuutena””  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: