Helteen uuvuttamana toukokuusta lähtien

Otsikko on selitys blogin hiljaiseloon.  Talven koettelemusten jälkeen relasimme koko pitkän kuuman kesän.  Mutta nyt, vaikka kesä edelleen jatkuu,  koulujen alettua joutui Teh Vaimo  palaamaan arkeen.  Ainakin osittain, koska käy duunissa mökiltä käsin.

Hän väittää tuntevansa itsensä paremmaksi ihmiseksi kaahatessaan Muuramen veroparatiisikunnan asukkaiden kanssa aamuruuhkassa Jyväskylään töihin. Kyse on tietenkin pelkästä illuusiosta, koska hänen verotuskuntansa on edelleen Jyväskylä.  Eikä Muuramen nykyinen kunnallisveroprosenttikaan enää oikeuta puhumaan veroparatiisista.

Samanlainen loinen Muurame muilta osin on kuitenkin kuin esim.  Mustasaari (Korsholm),  Vaasan naapurina oleva reikäleipäkunta.  Kun 2/3  kunnan työssäkäyvästä väestöstä on töissä ison naapurikunnan alueella ja maksavat kunnallisveron asuinkuntaansa eivätkä työssäkäyntikuntaansa, on kyseessä loiselämää viettävä kunta.  Sen ”itsenäisyys”  loppuisi heti, jos verolainsäädäntöä  muutettaisiin niin, että kunnallisvero onkin  maksettava työssäkäyntikunnalle.

Tällä pikku lainmuutoksella kuntarakenteen järjettömyydet päättyisivät. kun kuntaliitoksia ei enää voisi vastustaa itsenäisyys-retoriikalla.  Kun kassa on tyhjentynyt,  ainoa ratkaisu olisi tyyppiä järkiavioliitto ison naapurin kanssa.

Tällöin kuntarakenne järkevöityisi paitsi Jyväskylän seudulla,  myös Vaasan ja Turun seuduilla. Sekä etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen yhdistyisivät jotenkin saman tapaiseksi kokonaisuudeksi kuin Suur-Tukholman alueella kunnat tekivät jo 1970-luvulla.

Tuon verotuskunnan uudelleenjärjestely  -skenaarion toteutuminen ja siitä seuraavat kuntaliitokset on kuitenkin tällä hetkellä lähinnä utopiaa,  myönnettäköön.  Mutta toisaalta:  ihmeiden aika ei ole ohi! Joka  tapauksessa kuntarakenteiden nykytila on monin paikoin kestämätön.

0 Responses to “Helteen uuvuttamana toukokuusta lähtien”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: