Talvista tarinointia

Taas  aamuinen lämpötila oli tippunut  alle  -20 asteen, vastoin Murphyn lakia. Ostin nääs Teh Vaimolle synttärilahjaksi (16.1.) autoon sisätilanlämppärin, oikean Webaston. Pidin varmana, että heti tämän jälkeen alkaa pitkä leudon sään jakso.

Teh Vaimo oli heti pakkasten alettua joulukuun puolivälissä ruvennut toistuvasti valittamaan palelevansa aamuisin autossamme työmatkallaan, joka kestää n. 45 minuuttia. Ihmettelin hieman tätä, koska auto (volvo 745 TD,  vm.  -91) on yön kiinni lämpötolpassa ja etupenkeillä on istuinlämmitys.

Teh Vaimo muistutti meitsiä thermodynamiikan laista ja auton suurista ikkunapinnoista,  joiden takia aluksi lämmin auto ehtii jäähtyä  matkan aikana yli 20 asteen pakkasilla.  ”Istuinlämmitys pitää perseen kyllä lämpimänä, mutta se on laiha lohtu,  kun tissit jäätyy!”

Meitsin mieleen nousi kuva tv:ssä näkemistäni floridalaisista appelsiinipuista, joissa appelsiineista roikkui jääpuikkoja.

Jos ongelma oli tuota luokkaa, se oli toki yritettävä ratkaista.  Ensin kokeilin nokkapeitettä auton keulalle, jotta se thermodynamiikka ei kylmentäisi  ajon aikana  moottoria niin pahoin ja auton omassa lämppärissä riittäisi enemmän puhtia. Tällä keinolla auto pysyi hiukan pitempään siedettävän lämpimänä, mutta ei silti läheskään koko matkan aikaa.

Muuta keinoa ei sitten jäänyt kuin kallis webasto.  Auton markkina-arvoon nähden investointi merkitsee sitä,  että tällä autolla ajetaan vielä ainakin 5 vuotta.  Kyllähän se sen verran kestää ja siirtyy sitten 25 vee:n iässä museorekisteriin.

0 Responses to “Talvista tarinointia”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: