Obaman sairausvakuutusuudistus

hyväksyttiin USA:n senaatissa jouluaattoaamuna. Kaikki 39 republikaanisenaattoria äänestivät vastaan.

Lakia vastaan lobanneet vakuutusyhtiöt, sairaalayhtiöt ja lääketeollisuus käyttivät lobbaukseen rahaa yli 800 milj. dollaria, mikä on suurin summa koskaan yksittäisen lakiesityksen vastaisessa lobbauksessa.

Suotta ei todettukaan, että USA:n itsenäisyysjulistuksen ylväs lausuma ”Governement of the people by the people for the people” tulisi pahoin  vanhentuneena korjata muotoon ”Governement of the people by the lobbyists for the big corporations.”

Sairausvakuutuslakiesitys vesittyi varsin pahasti sen pitkäksi venyneen käsittelyn aikana. Keskeiset tavoitteet ”single-payer” (yleinen sairausvakuutus) tai sen vaihtoehtona tarjottu   ”public option”  (valtion vakuutusyhtiö kilpailemaan yksityisten kanssa)  putosivat pois.

Jäljelle jäi velvoite jokaiselle (jollei saa sitä työnantajansa kautta tai on muuten jo vakuutettu) ostaa itselleen/perheelleen (verohelpotuksia pienituloisille)  sairausvakuutus yksityisestä vakuutusytiöstä, joiden sääntelyä osin kiristetään.

Eli järjestelmä muistuttaa pakollista liikennevakuutusta. Samalla se on hyvin lähellä sitä, mitä presidentti Clinton  turhaan yritti ajaa läpi 90-luvulla.

Miksi tämä hanke sitten vesittyi senaatissa niin pahoin? Ehkä suurin syy oli Obaman johtajuuden puute, jonka takia hän ei saanut demokraattien senaattoriryhmää yhtenäiseksi ennen kuin laki oli vesitetty pilalle asti.

Obama pyrki myös kompromissiin republikaanien kanssa tilanteessa, jossa nämä eivät missään tapauksessa sellaista halunneet:  republikaanien julkilausuttu tavoite oli tehdä tästä hankkeesta ”Obaman Waterloo”.

Sitä he eivät tule saamaan aikaan, mutta toisaalta Obama jäi ilman public optioniaan, joten Pyrhoksen voitto molemmille.

Lakiesityksen käsittely jatkuu vielä, kun aikaisemmin kongressin edustajainhuoneen hyväksymä lakiesitys (jossa on public option) ja senaatin hyväksymä on yhdistettävä yhdeksi kokonaisuudeksi. Teoriassa on vielä mahdollista, että public option päätyy lopulliseen lakiin asti,  tuskin kuitenkaan käytännössä.

Mainokset

0 Responses to “Obaman sairausvakuutusuudistus”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: