Afganistan: imperiumien hautausmaa

Viime sunnuntain New York Times julkaisi haastattelun Irakista Afganistaniin siirretyistä USA:n merijalkaväen sotilaista. Nämä kertoivat taliban-sissien olevan paljon vaarallisempia vastustajia kuin irakilaiset, vaikka talibanien aseistus ja muu varustus on paljon huonompaa kuin irakilaisilla.

Talibanit ovat paljon fiksumpia taistelijoita, heidän toimintansa on suunnitelmallista, määrätietoista ja kurinalaista. Ei mitään silmitöntä räiskimistä ja yleistä koheltamista kuten irakilaisilla.

Merijalkaväen eversti totesikin heidän oppineen kunnioittamaan vastustajaansa  jo muutamassa viikossa.

”Those guys pick up their own time and their own place for every battle they engage. It’s the classical guerilla war doctrine: you take the initiative and the enemy can only respond. To put it more simply:  hit and run.

Tuolla samalla sissisodan peruskaavalla talibanit kukistivat Brittiläisen imperiumin 1800-luvulla, Neuvosto-imperiumin 1990-luvulla ja nyt on käymässä samoin USA:n imperiumille. Ei kahta ilman kolmatta?

Obamakin on jo todennut, ettei USA tavoittele voittoa (victory) Afganistanissa, vaan rauhaa.  Siihen tarvitaan välttämättä sopu talibanien ja Pakistanin kesken.

Jo neuvotteluyhteyden saaminen eri osapuolten välille on varsin visainen pulma. Puhumattakaan uskottavan neuvottelutuloksen saavuttamisesta. Silti Obaman tavoitteenasettelu on aivan toista kuin hänen edeltäjänsä surullisen kuuluisat ”Bring it on!”  ja  ”Mission accomplished”.

0 Responses to “Afganistan: imperiumien hautausmaa”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: