Kansaneläke

Kun työmarkkinajärjestöt tekivät ns. sosiaalitupon, sovittiin siinä työnantajien Kela-vakuutusmaksun poistosta. Perustelu oli suoraviivainen:  hyvinvointivaltion rahoitus ei kuulu työnantajille.

Siinä vapaan markkinatalouden näkymätön käsi taas kerran heilutti keskisormeaan kansalaisyhteiskunnalle!

Kummallinen epäsymmetria vallitsee siinä,  että työnantajille kuitenkin hyvin tuntuvat kelpaavan veronmaksajain elvytysmiljoonat. Onko tämä yritysten yhteiskuntavastuuta vai yhteiskunnan vastuuta yrityksistä, jotka tuo samainen vapaan markkinatalouden näkymätön käsi on päättänyt ohjata vaikeuksiin?

Kansaneläkkeestä vielä sen verran. että alunperin ajateltiin sen poistuvan kuviosta sitä mukaa, kun työeläkejärjestelmä saavuttaa t’äyden laajuutensa.  Sittemmin on käynyt ilmi, että tulevaisuus onkin toisenlainen.

Matalapalkkaisen pätkä- ja silpputyön yleistyminen merkitseekin sitä, että tällaiselle työuralle joutuneiden työeläkkeetkin tulevat jäämään niin pieniksi, että heidän oikeutensa työeläkevähenteiseen kansaneläkkeeseen edelleen säilyy.

Kansaneläkkeellä tulee siis jatkossakin olemaan tärkeä merkitys muidenkin kuin kepulaisten maajussien puolisoiden tai kokoomuslaisten kotiäitien toimeentulolle.

0 Responses to “Kansaneläke”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: