USA:n autojätit tiensä päässä?

GM:n odotettavissa oleva elinaika on nyt tiedossa: 45 vrk.  Useat GM:n alihankkijat ovat juuri tuon verran antaneet maksuaikaa jo tähän mennessä toimittamistaan komponenteista.

Uudet  komponenttitoimitukset tapahtuvat vain käteismaksua vastaan, kertoi nettisivustollaan uutistoimisto Bloomberg  eilen (11.12.08). Samaa käytäntöä noudattavat alihankkijat myös Chryslerin ja Fordin suhteen.

Juuri käteispulansa  takia GM. Ford ja Chrysler ovat olleetkin kerjuulla kongressissa: Edustajainhuoneen demokraattienemmistön ja pres. Bushin sopimuksella juuri eilen autojätit saivat 14 mrd $:n  lainan valtiolta eli puolet pyytämästään. Mutta asia vaatii vielä senaatin vahvistuksen ja  siellä tiukat republikaanit ovatkin vastahakoisia ja kykenevät viivyttämään asian käsittelyä.

Juuri näin he päättivätkin eilen tehdä ilmeisenä tarkoituksenaan kiristää demokraateilta lisämyönnytyksiä hintana kannatuksestaan tälle asialle.

Tässä vaiheessa pres. Bush on todella rampa  ankka jo omiensakin keskuudessa eikä hän kykene enää vaikuttamaan saati painostamaan republikaanisenaattoreita millään tavalla. Toisaalta uusi presidentti ei ole  toimivaltainen asiassa kuin vasta 20. 1. 2009 jälkeen.

Asetelma on siis republikaanien kannalta mitä parhain poliittiselle pelille. Heidän odotetaankin tavoittelevan autoteollisuuden vahvan ay-liikkeen vallan rajua vähentämistä (ns. union bashing) vaatimalla Detroitin palkkojen laskemista samalle tasolle kuin Hondan, Nissanin ja Toyotan USA:ssa olevien tehtaiden palkat eli n. kolmanneksen palkanalennusta.

Kun palkat ovat autoteollisuudessa 10% kokonaiskustannuksista,  tuo palkkojen leikkaus alentaisi kokonaiskustannuksia marginaaliset 3%. Tämä tavoite on näin ollen ideologinen eikä taloudellinen.

Mielipidetutkimusten mukaan 47%  usalaisista kannattaa autoteollisuuden tukipakettia  ja 42 % vastustaa sitä, joten republikaanien poliittinen peli ei ole täysin vailla suuren yleisön tukea.

to

0 Responses to “USA:n autojätit tiensä päässä?”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: