Palvelusetelit ja valinnan vapaus

TV 1:n eilisessä suuressa ja kaaosmaisessa puoluejohtajien vaalikeskustelussa nousi esiin yksi teema, josta vallitsi yksimielisyys: palvelusetelien käyttöönotto kuntien palvelutuotannon yhteydessä lisää kuntalaisten valinnanvapautta.

 Tätä väitettä ei kuitenkaan kukaan millään tavalla perustellut. Ilmeisesti siksi, koska väite on perusteeton! Valinnanvapauden lisääntymiseksi tarvitaan kuntaan toimivat palvelutarjonnan markkinat, ei palveluseteleitä. Tällaisia markkinoita ei ole kuin pääkaupunkiseudulla. jos sielläkään.

Ainoa asia. mikä palveluseteleiden myötä varmasti lisääntyy, on kunnan kustannukset. Ensinnäkin ne palvelusetelit fyysisinä paperilappuina ja niiden hallinnointi lisää hallinnon kustannukisia tuottamatta mitään lisäarvoa verrattuna riihikuivan rahan antamiseen. Toiseksi kunnan on kilpailutettava palvelujen tarjoajat, mikäli sellaisia on. Kilpailuttamisprosessi on tarkasti laissa määritelty ja siten hallinnollisesti raskas ja kallis prosessi, joka on kaiken lisäksi tarpeeton, mikäli kunta tuottaa itse kyseisen palvelun.

2 Responses to “Palvelusetelit ja valinnan vapaus”


  1. 1 kaura perjantai, 24. lokakuu 2008 21:05

    Mulla on omaishoitajana mahtava valinnan vapaus, kiitos palveluseteleiden. Joko otan kolme vuorokautta jossain laitoksessa per kk pojalle, joka ei tällä erää halua mennä niihin ja kaupunki maksaa (varsin kovan hinnan) niille suoraan. Tai sitten otan kolme kpl 100 euron palveluseteliä per kk ja niillä ostan palveluntuottajilta 1,5-4 tuntia per seteli, eli yhteensä tulee peräti 5-12 tuntia per kk, eli maksimissaan puoli vuorokautta. Luonnollisesti palvelusetelein hankitut hoitajat vaihtuvat, ellei satu löytymään kaupungin hyväksymää yksityisyrittäjää, jolle passaavat meidän tarvitsemamme ajat.

    Tämä ihana valinnan vapaus tarkoittaa, että meiltä jää suurin osa vapaista pitämättä, kun lasta ei väkisin kärrätä laitokseen eikä parille luotetulle hoitajalle yleensä passaa, kun meillä olisi tarvis. Jippii. No, tämä todistaa vain sitä, että ei ole palveluja, joita käyttää, olipa sitten seteleitä tai peteleitä. Tampereella ei autisteja osata hoitaa juuri missään, jos koteja ei lasketa.

    Taannoin olin ihan tyytyväinen siivouspalvelusetelien käyttäjä, mutta kyseessä oli vuoden kokeilu, josta ei sittemmin enää kuultu mitään. Toki palvelusetelit oli mitoitettu niin pieniin kämppiin, että harva nelihenkinen perhe semmoisessa asuu. Heh. Mieluummin kuitenkin hoidattaisin kotiani jollain vierailla tyypeillä kuin vaikeavammaista lasta, joka muutenkin on koulussa ja iltapäivähoidossa. Siivouspalveluja tuppaa sentään olemaan kaikenkokoisissa kylissä.

  2. 2 kaura perjantai, 24. lokakuu 2008 21:08

    Haluaisin muuten nähdä lukemia, mitkä ovat kilpailuttamisen myötä tulleiden lakijuttujen kustannukset! Tietenkin firma voi halutessaan riitauttaa kilpailutuksen päätöksen ja taas saa moni juristi pätäkkää hoidellessaan näitä loputtomia juttuja. Pittu.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: