Jokelasta Kauhajoelle

Kauhajoen joukkopmurhan syitä hakeneessa keskustelussa on nostettu esiin yhteisöllisyyden ja kanssaihmisistä välittämisen väheneminen suomalaisessa yhteiskunnassa. Ihmeellisellä tavalla (kun sanotaan A, on kuitenkin jätetty sanomatta B) huomiota ei ole kiinnitetty siihen, mikä voisi olla tuon puutostilan syynä!

Voisikohan tämä olla yhteydessä siihen, että viimeisen 15 vuoden aikana talouden imperatiivit ovat yksisilmäisesti ohjanneet suomalasta yhteisdkuntaa? Tämän kehityksen myötä hyvinvointiyhteiskunnan on mm. kehysbudjetoinnilla annettu muuttua kilpailuyhteiskunnaksi.

Kilpailu on läsnä kaikkialla ihmisten elämässä ja on selvää, ettei mikään yhteisöllisyys sovi tähän ”kaikkien-sota-kaikkia-vastaan” -asetelmaan.  Kilpailuun kuuluu myös se, että vain harvat ovat voittajia, häviäjiä on aina enemmistö ihmisistä.

Kilpailuyhteiskunta tuottaa lyhyellä aikavälillä taloudellista menestystä eliitille, mutta pitkällä aikavälillä se voi tuottaa vain sosiaalisia katastrofeja toinen toisensa jälkeen, jotka jatkuessaan vaarantavat myös eliitin taloudelliset edut. Mutta kvartaalitalouden oloissa ei ole tapana ajatella pitkän aikavälin seurauksia.

280908 klo 14:35

0 Responses to “Jokelasta Kauhajoelle”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: