Missä onkaan…?

… se valta, joka puuttuu kansalta? Asiassa antoivat eilen havainto-opetusta Stora Enso ja UPM Kymmene kertoessaan tuotantolaitostensa sulkemisista ja satojen työpaikkojen menetyksistä mm. Kajaanissa ja Imatralla.

Se valta on pörssissä.

Metsäteollisuuden jätit perustelivat toimensa  lopetettavien tuotantolaitosten huonolla kannattavuudella. Kyseessä ei ollut siis tuotannon tappiollisuus vaan vaadittua huonompi kannattavuus. Yhtiöiden osakkeiden omistajat eli Pörssi vaatii parempaa kannattavuutta, isompia osinkoja ja omistuksensa jatkuvaa arvonnousua. Ellei näin käy, omistajat siirtävät omistuksensa parempituottoisiin kohteisiin.

Globaalit finanssimarkkinat, joita ohjaa vain kyltymätäön ahneus, jättävät jälkeensä savuavia raunioita. Niiden korjaaminen jää veronmaksajien rahoitettavaksi. Kyseessä on aivan sama ilmiö kuin USA:n asuntolainakriisistä alkaneessa  kansainvälisessä rahoitusmarkkinahäiriössä.  Pelkän ahneuden ohjaama markkinatalous tuottaa talouskriisejä toisensa jälkeen, joissa syylliset palkitaan ja syyttömät maksavat laskun.

Vieläkö joku uskoo vastuulliseen markkinatalouteen, joka on kokoomuksen vaalisloganin mukaan Suomen kansan ainoa Toivo? Eikäku kysyn vaan.

9/11/08 klo 20.53
:

0 Responses to “Missä onkaan…?”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: