Sata-komitea sosiaaliturvaa uudistamassa

Hallituksen vuosi sitten asettaman SATA-komitean tulisi tehdä ehdotuksensa sosiaaliturvan uudistamiseksi siten, että työhön kannustavuus kasvaa, perusturvan taso nousee ja syrjääntyminen vähenee.

Kun hallituksen koko vaalikaudelle hyväksymät budjettikehykset eivät sisällä lisärahaa sosiaaliturvaan, eivät odotukset komitean esityksistä ole kovin korkealla. Tällaisella budjettirajoituksella kaikista mahdollisista uudistusesityksistä voi tulla vain pelkkää nollasummapeliä.

Jos perustoimeentuloturvaan sijoitetaan lisää rahaa, kuten on suorastaan pakko vihdoinkin tehdä, niin vastaava raha on leikattava sosiaaliturvan joltain toiselta osa-alueelta. Mutta mistä? Komitean tavoitteissa mainittu ”työhön kannustavuuden lisääminen” viittaa pitkäaikaistyöttömien toimeentuloturvan leikkauksen suuntaan.

Suomalaisen sosiaalipolitiikan traditiossa köyhiä ”kannustetaan” köyhdyttämällä ja rikkaita kannustetaan rikastuttamalla eli verohelpotuksin.

Sanomattakin on selvää, että oikeudenmukaisuus ei tässä omituisessa rahan ja kannustamisen käyräviivaisessa korrelaatiossa ole relevantti muuttuja. Näin on virkamiehet sen valtionvarainministeriössä linjanneet, joten siitä on tuleva myös Eduskunnan enemmistön tahto.

0 Responses to “Sata-komitea sosiaaliturvaa uudistamassa”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: