Kun lamavaihde ”unohtui” päälle, niin saatiin…

leipäjonot, vanhusten huollon, vammaispalvelujen, omaishoidon ja terveyskeskusten kriisiytyminen kuntien kroonisessa rahapulassa. Tätäkö haluttiin?  Ehkä ei, mutta se kuitenkin saatiin siirtymällä tiukkaan kehysbudjetointiin julkisten menojen kurissa pitämiseksi.

Julkilausuttuna tavoitteena oli ylijäämäiset valtion budjetit ja valtion velan lyhentäminen mahdollisimman nopeasti korkomenojen pienentämiseksi. Tyypillistä ei-keynesläistä lama-ajan finanssipolitiikkaa.

Mutta kun lama oli sivuutettu 10 vuotta sitten, samaa politiikkaa jatkettiin edelleen eli ns. lamavaihde jätettiin tietoisesti päälle.  Uutena tavoitteena tuli nyt mukaan tuloveronalennukset ”työllisyyden ja kasvun turvaamiseksi”.  Työllisyys lähti nousuun kuten myös kasvukin. Mutta näin olisi tapahtunut ilman veronalennuksiakin globaalin suhdannekäänteen vuoksi!

Noudatetun politiikan konkreettisiksi saavutuksi jäivät tuloerojen raju kasvu ja valtion tulojen väheneminen, mitkä ennestään kärjistivät alussa mainittuja ongelmia.

Kaikki edellä mainittu on perimmäinen syy siihen kohu-uutiseen suomalaisen sosiaaliturvan luultua paljon huonommasta tasosta, jonka Hesari julkaisi 04.05.

Sosiaaliministeri Hyssälä lupasi eilisessä Hesarissa 160e lisää kaikkiiin päivärahoihin ensi vuoden alusta. Hyssälä ei tosin ole se, jonka vallassa on päättää em. budjettikehyksestä. Joten ans kattoo. miten Jyrki-Boy ja Sailas  toteuttavat Hyssälän lupauksen.

 

 

 

0 Responses to “Kun lamavaihde ”unohtui” päälle, niin saatiin…”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: