November 6: Svenska Dagen

Siniristiliput liehuvat saloissa täällä sudeetti-Savossakin, tosin harva tietää miksi. Kun olen kohteliaasti kertonut syyn: 30-vuotisen sodan sankarikuninkaan Gustavus Adolphusin kuolinpäivä Lützenin taistelussa täsmälleen 375 vuotta sitten elikkäs vuonna 1632, siirtyy puhe kummasti peruskoulun pakkoruotsiin.

Siihenhän meitsi toteaa sujuvasti: jag också tycker inte om tvångsvenskan, jag älskar det! Hähä!

Aina olen hämmästellyt paljasjalkaisten täkäläisten tuntemaa suurta vastenmielisyyttä ruotsin kieltä kohtaan.

 Kun itse olen viettänyt lapsuuteni ja noruuteni Vaasan kauniissa kaupungissa ja oppinut siellä luonnonmenetelmällä ruotsia ikätovereiltani kotipihan hiekkalaatikolla (vid sandlådan i hemgården), lähtökohtani ovat tietysti aika erilaiset. Vaasalaisista 30% oli tuohon aikaan ruotsinkielisiä ja vieläkin heitä on 25 %.

Myytti ”bättre folket”:ista ei uppoa minuun. Tiedän heidän olevan ihan samanlaisia suomalaisia kuin me suomenkielisetkin, tosin useimmiten parempaa ryyppyseuraa kuin rähinäviinaa särpivät suomenkieliset.

Pakkoruotsista toteaisin sen olevan helpommin opittavissa kuin pakkoenglannin. Kielioppi on looginen, sanojen ääntäminen ja oikeinkirjoitus helpompaa. Pakkoruotsin pohjalta pakkoenglannin opetteleminen helpottuu huomattavasti, samoin pakkosaksan.

Puhe pakkoruotsista viittaa meitsin mielestä puhujan älylliseen laiskuuteen, jos sen haluaa kuuluttaa koko maailmalle, niin siitä vaan!

  

3 Responses to “November 6: Svenska Dagen”


 1. 1 Jami Ryyti sunnuntai, 11. marraskuu 2007 13:24

  Älyllisesti laiskat suomalaiset glorifioivat Ruotsin ja demonisoivat Venäjän:

  Marraskuun 6. päivänä v. 1631 säädettiin ankara rangaistus niille, jotka uskalsivat luonaan pitää tai kätkeä Kustaa II Aadolfin armeijasta karanneita, sinne pakko-otolla otettuja suomalaisia sotilaita.

 2. 2 Kriisi maanantai, 3. joulukuu 2007 12:39

  Näin kiljuuna vuotta jälkijunassa totean svenskaa äidinkielenäni puhuvana, että kyllä se englanti monessa asiassa helpompi on, ainakin jos kirjoittaa pitää. Ei ainakaan en/ett-, e/ä- tai o/å-onkelmia. Muutama muu kommervenkki kyllä. Toisaalta säännöstöllisesti ”täydellistä” kieltä ei taida edes olla.

 3. 3 Tiuskea Rakki sunnuntai, 9. joulukuu 2007 15:44

  Noh, tietystihän on poliittisesti korrektia ihannoida ruotsinkielisiä ja ruotsin kieltä, mutta kyllähän se totuus valitettavasti on se, että suomenkieliset ovat kautta historian saaneet olla heidän kanssaan aika toisen luokan kansalaisia aina, vaikka olemme eläneet heidän kanssaan ihan samalla tavalla tuhansia vuosia samassa maassa kuten he meidän kanssamme — tietysti siten, että heitä nyt vaan on historiallisestikin ollut lähinnä rannikkoseuduilla. Leijonanosa koskaan eläneistä suomalaisista ei oikeasti koskaan ole ollut tekemisissä ruotsin kielen kanssa.

  Maailmassa on kieliä vaikka miten monta, enkä pidä itseäni älyllisesti laiskana, vaikka virallisen totuudn suhteen mielipiteeni ovatkin ”vääriä” kieliasiassa. Maisterinpaperit on ja kieliä puhun muutamia, tosin en oikeastaan ruotsia täysin älyttömän akateemisen virkamiestutkinnon suorittaneenakin, kun ei ole koskaan ollut mitään tarvetta. Pakkoruotsista olen keskustellut mielestäni hyvinkin rationaalisesti jo kohta 15 vuotta, enkä ole vielä koskaan saanut kunnollista vastausta siihen, miksi yhdellä ihmisryhmällä pitää olla oikeus nähdä toiset omana kuvanaan, ja jos tämän oikeuden kyseenalaistaa, on sitten joku natsi. Oma kokemukseni onkin, että mitä kykenemättömämpi ihminen, sitä fanaattisempi suhtautuminen pakkoruotsin puolesta, koska oma horisontti on lähellä ja esim. työelämän edut vaarantuisivat ihmisten kielipohjan monipuolistuessa ja sen käydessä selväksi, että yhden kielen puhumista ei voida periaatteesta turhaan edellyttää.

  Miksi siis suomenkielisiä pitää kohdella Suomessa kaltoin jos nämä eivät ole kielipoliittisesti tarkoituksenmukaisia? Ei kai jotakuta suomenruotsalaista tai heidän suurta faniaan se VOI ärsyttää niin paljon, etten ole itse suomenruotsalainen? Itselleni olisin kokenut paljon hyödyllisemmäksi lukea pidempään saksaa ja/tai lisäranskan lisäksi venäjän alkeet, mutta kun ei. Pakko on värväytyä rantaruotsalaiseksi, ettei heidän egonsa horju… :\


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: