Häkämiehen päänaukaisu vai pään aukoilu?

”Joutomiehenä sulla on ihan liikaa aikaa ajatella, ja siitä seuraa toi sun yhä kroonisemmaks käyvä kokovartalovitutus! Sun tarvii nyt relata vähän, usko pois!”.

Jotenkin noin Teh Vaimo sanoi meitsille n. kuukausi sitten. Ja oli tietysti aivan oikeassa, kuten aina. Viisas vaimo on iso apu fiksullekin miehelle, saati sitten tälle meitsille.  Niinpä noudatin neuvoa ja pidin taukoa blogin päivityksessä ja siirryin veneilyyn ja kalastukseen Päijänteellä hyvien kavereiden kanssa.

Mutta koska harrastuksiini kuuluu mm. ulko-ja turvallisuuspoliikka, on pari sanaa sanottava puolustusministeri Häkämiehen ns. kohupuheesta. Ne sanat ovat: paljon melua tyhjästä.

Luettuani koko puheen (löytyy puolustusministeriön nettisivulta) on pakko todeta, ettei siinä ollut varsinaisesti mitään uutta.

YLE:n tv-uutisten sensaationhakuinen sitaatti ”Russia, Russia. Russia” oli irroitettu asiayhteydestään ja antoi (tahallaan?) vääristyneen kuvan puheen substanssista. Se oli Suomen turvallisushaasteiden (challenges) tarkastelu uudessa tilanteessa,  jota luonnehditaan termillä ”geopolitiikan paluu”, joka on tosiasia Venäjän uudelleenvarustelun myötä. Sen on mahdollistanut Venäjän nopea vaurastuminen ja pyrkimys vanhan neuvostoaikaisen sotilasmahdin palauttamiseen USA:n ollessa ”deep, deep in shit” -tilanteessa Irakissa vielä piiitkään.

”Russia x 3” -retoriikka liittyi 3:een eri turvallisuushaasteeseen: 1) ekologinen eli öljykatastrofien kasvanut riski Suomenlahdella Viipurinlahden öljysatamien ja Itämeren oljytankkeri-liikenteen toimiessa maksimikapasiteetilla; 2) taloudellinen riski, kun Suomen energiariippuvuus venäläisestä tuonnista yhä kasvaa ja 3) sotilaallinen riski cyber-hyökkäyksen muodossa, kuten nähtiin Viron patsasjupakan yhteydessä.

Puhetta eivät toki ole kirjoittaneet kokoomus-politrukit, vaan ministeriön asiantuntijat.

Kaiken tämän sanon kokoomuksen ja porvarihallituksen vannoutuneena vastustajana, pelkän totuuden vuoksi. Isänmaan asialla uskon meidän kaikkien kuitenkin haluavan olla. Siksi toivonkin tämän puheen olevan päänavauksen todelliselle turvallisuuspoliittiselle keskustelulle, jossa asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Saas nähdä kuinka käy.

<10.9.2007 @21:53

0 Responses to “Häkämiehen päänaukaisu vai pään aukoilu?”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: