21.8.1968

Otsikon päivämäärä sanoo meitsin ikäpolvelle (eli 50-luvun alkupuolella syntyneet) vieläkin aika paljon, koska muistamme missä tuolloin olimme. Kun Neuvostoliiton Puna-armeijan joukot yhdessä Varsovan liiton sotavoimien kanssa suorittivat  Tsekkoslovakian miehityksen.

 Mahdoliselle nuoremmalle lukijalle neuvoksi: KVG!

Sytytimme muistopäivän kunniaksi Teh Vaimon kanssa kynttilän ja joimme oivallista tsekkiläistä olutta. Samalla muistelimme tuon hullun vuoden muita tapahtumia. Ja niitähän riittää: Martin Luther Kingin murha huhtikuussa, Pariisin nuorisomellakat toukokuussa, Robert Kennedyn  murha  kesäkuussa. 

Kaiken  taustalla koko ajan riehuva Vietnamin sota ja sitä vastaan nousevan rauhanliikkeen raju kasvu USA:ssa, joka johti siihen, että pres. Lyndon B. Johnson luopui jatkokauden tavoittelusta marraskuun presidentinvaalissa.

Muistelimme noita rauhanliikkeen näppäriä sloganeja: ”Hey LBJ, how many kids did you kill today?” tai ”Vietnamin sota: aito Johnson tuote, tappaa niin talossa kuin puutarhassakin.”

(Tuossa oli analogia Raid-nimisestä hyönteismyrkystä, jota mainostettiin töllössä ahkeraan ja jonka valmistajafirma oli nimeltään Johnson & Johnson.) 

Olimme Teh Vaimon kanssa tuohon aikaan teinix-ikäisä ja reagoimme voimakkaasti näihin uutisiin suuresta maailmasta, josta vasta äskettäin olimme tulleet tietoisiksi. Tuohon aikaan kaupallinen nuorisokulttuuri ei ollut vielä niin dominoivassa asemassa kuin nykyisin. 

Vakavat  yhteiskunnalliset ja poliittiset teemat pääsivät agendalle aivan toisella tavalla kuin nyt, kun Idols- ja Big Brother  -teemat jyräävät kaiken muun alleen.

  

0 Responses to “21.8.1968”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: