Naiset Eduskunnan kohtalona

Herrat pitävät vaaleista ja eduskuntaan valittiin ennätysmäärä naispuolisia nuorehkoja (30-40 v) kansanedustajia.

Oikeesti syy-seuraus-suhde ei liene ihan noin yksioikoinen. Mutta yleisesti tunnutaan yhtä yksioikoisesti ajateltavan, että eduskunnan naisistuminen on ns. hyvä juttu.

Onko näin? Eduskuntahan on vallankäyttöinstituutio, joka käyttää kansalle kuuluvaa _valtiollista_ valtaa, eduskunta- vaaleissa äänestäjiltä saamallaan mandaatilla.

Valtiollisen vallankäyttöinstituution kasvava ongelma on yhä kilpaileva ja alati voimistuva vallankäyttöinstituutio nimeltä pörssi.

Rahavalta eli markkinavoimat käyttävät yhä isompaa osaa siitä vallasta, jonka tulisi olla eduskunnalla ja äänestäjillä.

Markkinavoimat-niminen vallankäyttäjä ohjaa eduskunnan päätöksentekoa yhä useammin ”maamme kansainvälisen kilpailukyvyn turvaamisen” -argumenteillä. Ja tuossa vallan keskiössä, eli pörssiyhtiöiden johdossa ei naisia juuri näy.

Miksi siis eduskunnassa on niin paljon naisia? Väitän, että siksi, että eduskunta on yhä enemmän pelkän sivustakatsojan roolissa todellisen vallankäytön suhteen. Joten on ihan sama ketä siellä istuu. Aikuisten oikeesti päätökset on tehty jo toisaalla: talouselämän isokenkäisen veljeskunnan toimesta.

Itseasiassa eduskunnan naisistuminen on globalisoituneen markkinatalouden eräs seurausilmiö. Sillä tuossa prosessissa kansanvalta on pelkkä hidaste, joka ennen pitkää tulee kokonaan eliminoiduksi. Ja tämä ei ole aprillipilaa.

0 Responses to “Naiset Eduskunnan kohtalona”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Mainokset

%d bloggers like this: